Illaluktande flytningar

Tjej

Flytningar från underlivet är oftast inte ett tecken på någon sjukdom. De flesta kvinnor har någon typ av flytning från slidan vid något tillfälle. Oftast handlar godartade flytningar om vita eller något gula flytningar som luktar svagt vilket är ett naturligt försvar i slidan som inte kräver behandling eller vård. Det är viktigt att kunna skilja på illaluktande flytningar som tyder på bakteriell obalans och de flytningar som orsakas av kroppens försvar mot infektioner.

Flytningar som beror på bakteriell obalans är illaluktande, tunna och gråaktiga. Lukten vid bakteriell obalans påminner om rutten fisk och förvärras vid menstruation eller samlag. Om du har svamp i underlivet har du ofta också symtom som rodnad, sveda och irritation. Det är även möjligt att ha besvär med både svamp och bakteriell obalans på samma gång.

Orsaker och förebyggande åtgärder

Det finns en rad orsaker till bakteriell obalans:

  • Långvarig mens.
  • Antibiotikabehandling.
  • Överdriven tvätt av underlivet (mer än två gånger per dag).
  • Tvätt med tvål som har för högt pH-värde och torkar ut slemhinnorna.
  • Felaktigt duschande, till exempel genom att rikta strålen rakt in i underlivet.

Ett förebyggande tips är att man bör lufta sitt underliv så ofta som möjligt, till exempel genom att sova naken eller ibland gå runt hemma utan underkläder. Det är även bra att byta underkläder varje dag.

Lactal Balans hjälper mot flytningar

Illaluktande flytningar kan behandlas med Lactal Balans, som är en medicinteknisk produkt som behandlar och förebygger illaluktande flytningar. Du kan köpa den på ditt apotek eller beställa den från ett nätapotek.

Lär dig mer om Lactal Balans

Illaluktande flytningar beror oftast inte på svamp

Den vanligaste orsaken till illaluktande flytningar är en bakteriell obalans i underlivet. Detta problem är vanligt och man räknar med att ca var fjärde kvinna drabbas av detta problem av och till. Bakteriell obalans är ett okänt begrepp för många kvinnor som istället tror att de har en svampinfektion och då felbehandlar sig med svampmedel. Därför är det viktigt att kontakta vården och få en korrekt diagnos första gången symtomen uppstår. Det är även vanligt att lida av en svampinfektion och bakteriell obalans på samma gång. Att enbart behandla sin svampinfektion hjälper då inte fullt ut.

Underlivet har en naturlig bakteriebalans som håller området friskt. Bakteriell obalans innebär att de bra bakterierna minskat och gett plats för de bakterier som normalt inte ska dominera i underlivet och orsakar de illaluktande flytningarna.

Ett sätt att skilja på bakteriell obalans och svampinfektion är att jämföra symtom. När man har en svampinfektion i underlivet har man ofta sveda, rodnad, irritation eller svullnad. Dessa är inte symtom på bakteriell obalans. Man behöver dock vara uppmärksam på om man eventuellt har både svamp och bakteriell obalans på samma igång. I dessa fall kan båda besvären kräva behandling.

pH-värde i underlivet

Underlivet har ett komplicerat system för att skydda sina slemhinnor. Bakteriefloran bidrar till att skydda de känsliga slemhinnorna från svampangrepp och infektioner till följd av ett förändrat pH-värde. Vad som är det normala pH-värdet i underlivet beror på vilken fas i livet man är i.

Innan puberteten är pH-värdet ca 7,0.

Under den fertila delen av livet är det vanligtvis mellan 3,8 och 4,4.

Vid klimakteriet återgår pH-värdet till mellan 6,5 och 7,0. Om man genomgår en hormonbehandling brukar värdet ligga mellan 4,5 och 5,0.

De goda mjölksyrebakterierna som gör att underlivet mår bra trivs i pH-värden runt 4,0. När bakteriell vaginos och svampinfektioner uppstår är pH-värdet högre än det normala. Det är bland annat av denna orsak man bör se upp med att använda för stark tvål med högt pH-värde när man tvättar sitt underliv.

Produkter vid bakteriell obalans

När man har en bakteriell obalans i underlivet är det vanligt att behandla med mjölksyrebakterier. Lactal sänker pH-värdet och bidrar till att återställa bakteriebalansen. Den kan användas både som behandling eller i förebyggande syfte.

Vård vid illaluktande flytningar

Man bör söka vård om man:

  • Får en flytning som luktar illa och ändrar färg eller utseende.
  • Har smärtor i underlivet.
Lactalförpackningar

Lindra illaluktande flytningar - beställ Lactal direkt på nätet

- Lactal Balans innehåller mjölksyra som sänker ett förhöjt pH-värde i underlivet till normal nivå. När balansen återställs försvinner den dåliga lukten.

- Slipp köpa produkten i en butik. Lactal kan beställas online genom ett nätapotek.

- Välj apotek nedan, få hem läkemedlet till dörren snabbt och enkelt.

You are now leaving the lactalse website

You have selected a link that will take you away from the lactalse website. Click cancel to return to lactalse website Or continue to proceed