Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om Lactal Balans

Klicka på frågorna nedan för att se svaren.

Visa alla svar
Dölj alla svar
 • Vad är Lactal Balans?

  Vad är Lactal Balans?

  Lactal Balans behandlar illaluktande flytningar och irritation i underlivet genom att återställa den naturliga balansen. Produkten innehåller mjölksyra som sänker ett förhöjt pH-värde i underlivet till normal nivå. Balansen återställs och den dåliga lukten, som uppkommer vid en förhöjning av pH-värdet, försvinner. Lactal Balans innehåller även glykogen, som ger näring och underlättar tillväxten av nya goda mjölksyrebakterier. Lactal Balans är därmed dubbelverkande. Finns som gel och som vagitorium.

 • När kan man använda Lactal Balans?

  När kan man använda Lactal Balans?

  Vid illaluktande flytningar och irritation används Lactal Balans som en kur för att återställa pH-värdet till normal nivå. Då problemen ofta återkommer om man utsätts för olika pH-höjande faktorer, kan Lactal Balans även användas för behandling i förebyggande syfte.

 • När ska Lactal Balans inte användas?

  När ska Lactal Balans inte användas?

  Vid värk i underlivet bör Lactal Balans inte användas. Om besvären inte upphör efter behandlingen bör läkare kontaktas. Blodblandade flytningar och flytningar i övergångsåldern skall också kontrolleras av läkare. Lactal Balans bör undvikas när man försöker bli gravid då Lactal Balans har ett lågt pH och kan försämra miljön för spermierna.

 • Är Lactal Balans säker att använda?

  Är Lactal Balans säker att använda?

  Lactal Balans är säker att använda då den inte innehåller några konserveringsmedel som kan förstöra mjölksyrabakterierna eller protein som gynnar den illaluktande bakteriefloran. Vid svampinfektion eller vid sprickor i slidvävnaden kan det svida något när man applicerar Lactal Balans. Detta är dock övergående.

 • Kan Lactal Balans användas under menstruation?

  Kan Lactal Balans användas under menstruation?

  Ja. Lactal Balans kan med fördel användas under eller efter menstruation. Blodet har ett högre pH-värde än den sura miljön i underlivet. Detta kan leda till en förhöjning av pH-värdet i underlivet vilket kan ge illaluktande flytningar.

 • Kan Lactal Balans användas under graviditet och amning?

  Kan Lactal Balans användas under graviditet och amning?

  Ja.

 • Var hittar jag utgångsdatumet för Lactal Balans?

  Var hittar jag utgångsdatumet för Lactal Balans?

  Utgångsdatumet är tryckt längst ned på varje Lactal Balans-tub samt på blistret för vagitorierna. Dessutom är utgångsdatumet tryckt på kartongen.

 • Jag använde Lactal Balans och upptäckte sedan att utgångsdatumet passerats. Bör jag vara orolig?

  Jag använde Lactal Balans och upptäckte sedan att utgångsdatumet passerats. Bör jag vara orolig?

  Lactal Balans bör användas före utgångsdatumet. Produkten innehåller inga ingredienser som kan bli skadliga, men effekten kan minska när utgångsdatumet har passerats, och kvaliteten kan inte garanteras.

 • Jag upplever dålig lukt, avvikande flytningar och andra obehag när jag har mens. Kan jag använda Lactal Balans mot detta?

  Jag upplever dålig lukt, avvikande flytningar och andra obehag när jag har mens. Kan jag använda Lactal Balans mot detta?

  Ja. Om du märker att du ofta får de här symptomen i samband med mens kan du använda Lactal Balans i förebyggande syfte.

 • Vid vilken tid på dagen är det bäst att använda Lactal Balans?

  Vid vilken tid på dagen är det bäst att använda Lactal Balans?

  Allra bäst är att använda Lactal Balans när du går och lägger dig. Använd gärna trosskydd eftersom det kan hända att lite av produkten rinner ut.

 • Jag får en svidande, brinnande känsla när jag använder Lactal Balans. Är det normalt?

  Jag får en svidande, brinnande känsla när jag använder Lactal Balans. Är det normalt?

  Det är normalt att uppleva en viss sveda och en brännande känsla när du använder Lactal Balans om du har små sprickor i underlivet (vilket är vanligt vid infektioner). De här besvären är dock övergående. Om den brännande känslan kvarstår bör du söka läkare.

 • Jag försöker bli gravid. Är det säkert att använda Lactal Balans?

  Jag försöker bli gravid. Är det säkert att använda Lactal Balans?

  Om du försöker bli gravid rekommenderar vi att du inte använder Lactal Balans, eftersom det låga pH-värdet försämrar miljön för spermierna. Obs! Lactal Balans är inte tillförlitligt att använda som preventivmedel.

 • Finns det några åldersgränser för användning av Lactal Balans?

  Finns det några åldersgränser för användning av Lactal Balans?

  Symtomen på bakteriell vaginos (BV) uppträder ofta i samband med hormonella förändringar, till exempel i samband med mens. Lactal Balans rekommenderas därför till kvinnor som har börjat menstruera, alltså alla kvinnor i fertil ålder.

 • Kan jag bada efter att jag har använt produkten?

  Kan jag bada efter att jag har använt produkten?

  Vi rekommenderar att du badar först och använder Lactal Balans efteråt. Om du använder produkten innan du badar finns det risk för att en del av produkten sköljs ut, vilket minskar effekten. Allra bäst är att använda Lactal Balans när du går och lägger dig.

 • Måste jag använda allt gel i tuben?

  Måste jag använda allt gel i tuben?

  Ja, allt gel i tuben ska användas på en gång. Varje tub innehåller 5 ml gel.

 • Var köper jag Lactal Balans?

  Var köper jag Lactal Balans?

  Lactal Balans kan du köpa på närmaste apotek. Du kan även köpa Lactal Balans på nätet via www.apoteket.se. eller www.apotea.se.

Lactal hjälper mot illaluktande flytningar

Hur fungerar Lactal Balans?

Irritation och illaluktande flytningar beror oftast på ett förhöjt PH-värde i underlivet och inte svamp som många tror. Lactal återställer balansen.

Lär dig mer om Lactal